torsdag den 27. august 2009

Tak og ros til mentorerne

Hvor er vi heldige, at et halvt hundrede erfarne og vidende kolleger frivilligt har meldt sig til at være mentor for nogle yngre, mindre erfarne fagfæller.
Disse 50 mænd og kvinder stiller op for at lytte til og vise en helt særlig opmærksomhed overfor et menneske, en mentee, der har besluttet sig for at han gerne vil udvikle eller forandre sig - og at hanvil gøre det med backup fra en kollega med livserfaring og mange års professionel rutine i vores meget mangfoldige branche.
Hvor er vi heldige, at kreds1 lægger ressourcer i at finde og matche mentorer og mentees. Det er herligt at få lov til at være med til at finde og tale med folk, der tager det som en selvfølge, at øse af deres knowhow. Det er sjovt og lærerigt, at tale med dem, der søger - og får - vejledning på tomandshånd.
Det er modigt gjort, at professionelle medie- og kommunikationsfolk giver sig i kast med mentorrollen, for de er jo ikke professionelt uddannede rådgivere. Så de gør sig helt nye erfaringer på et andet plan end det faglige.
Og vi bakker dem op, så godt vi kan som koordinatorer for mentorordningen.

Vi har netop udført vores workshop om, hvordan man motiverer andre, ikke mindst de unge generationer, der har andre krav til livet og arbejdet, end vi over 40 år har.
DSBs erfarne kommunikationschef Anna Vinding berettede, at unge medarbejdere typisk vil tale meget mere om hvordan de har det, og hvordan de føler i forhold til dette og hint i arbejdsdagen. Det emotionelle niveau hører for dem med i jobbet som en selvfølge.

- Dermed er kravene til ledelser blevet meget større, og derfor spiller mentorer
som jer, en vigtig rolle. Min egen erfaring viser - it works - at tage sine
medarbejdere alvorligt. Hvordan viser man, at man vil dem, disse unge? man er nødt til at diskutere det med dem, hvis andres handlinger, går dem imod emotionelt. Vores generation er opdraget med, at der sgu ikke var plads til at det følelsesbavl på arbejde, siger Anna Vinding og tilføjer, at følelser er kommet for at blive.
Hun citerer professor Børge Opels forskning: "Følelser optræder som dørmænd for beslutninger og handlinger. Følelser er ikke irrationelle elementer."
Men man skal også være ærlig og fortælle de unge, når deres ambitioner og krav ikke har en gang på jord.
- De kommer med tårnhøje forventninger til, hvad de skal lave. Så høje, at det er blevet en barriere for dem. Her må man være ligefrem uden at være ubehagelig, siger hun.

Med en mentor, som har slået lyttebøfferne på maksimum, mødes generationerne i DJ og tager hinanden alvorligt på tværs af forventninger og fagområder.
Gitte

Ingen kommentarer: